zaterdag, september 5

Muiterij op school

1 september kwam met enkel drastische veranderingen binnen de schoolmuren.

Géén koekjes en drankjes meer van thuis meer voor onze kleuters, maar wél elke dag fruit en water, water en nog eens water.

Persoonlijk heb ik er niks op tegen. Het fruitidee vind ik zelf geweldig en ook water stoort me niet echt. Alleen vind ik water bij boterhammetjes toch eigenlijk wel nogal 'flauw' en dat vond Luca blijkbaar ook, want hij had die eerste dagen niet bepaald veel gedronken.

Intussen heb ik van die waterflesjes met fruitsmaak uit de carrefour in de kasten staan en dat smaakt toch al iets beter met brood, zo vinden de jongens.

Maar goed, je kan niet geloven wat voor een muiterij deze nieuwe regel met zich mee heeft gebracht. Onder de ouders dan. Stiekem vullen ze drankflesjes toch met één of ander sapje (want hun kindjes lusten geen water) en stoppen hier en daar nog een koekje in de brooddoos (want hun kindjes lusten ook fruit noch koekjes van school en ze mochten dan eens honger krijgen).

Ze zijn verontwaardigd wanneer diezelfde koekjes en drankjes ongeopend terug in de boekentas blijken te zitten en ziedend wanneer blijkt dat hun kind geen tienuurtje heeft gekregen als gevolg van hun weigering om fruit mee te geven. Ze speculeren over de enorme winsten die de school op hun kap zou kunnen maken door koekjes massaal heel goedkoop aan te kopen en ons dan te verplichten die aan een veel te dure prijs te verkopen.

Jaja, ze zijn er niet allemaal blij mee die ouders. En terwijl de kinderen het over een week vast allemaal heel gewoon vinden staan diezelfde ouders in januari vast nog te mekkeren over de schandalig strenge regels met betrekking van hun kroosts voeding. Ze zouden nog eens te gezond kunnen worden misschien?

6 opmerkingen:

Anoniem zei

wel dat zou ik nu eens een goede regel vinden!
ik merk dat isla soms al zeurt dat ze "maar" 1 koekje en "maar" 1 sapje meekrijgt, omdat er heel veel kinderen zijn die meer koekjes / sapjes meekrijgen

Karen zei

Bij ons op school is er een gelijkaardig systeem. Wij werken namelijk met een koekkaart van 5€ waarvoor de leerlingen 20 tienuurtjes krijgen. Minstens 1 keer per week fruit, zuivel en granen, afgewisseld met ook al eens een gewone koek. Wie iets niet lust moet niet de hele portie eten, maar moet wel proeven (wordt dan niet aangerekend). Ook hier waren er in het begin veel ouders niet te spreken over dit project, want "het was niet aan de school om te beslissen wat hun kinderen aten". Ondertussen protesteert er eigenlijk niemand meer. En wat die winst betreft. De dag dat je droge wafeltjes geeft heb je wat winst ja, maar de dag dat je ananas koopt voor de hele klas is er geen sprake meer van enige winst, integendeel...

Katrien zei

Tsss... ouders zijn soms gewoon erg kleingeestig!

Alsof het erg is dat alle kinderen hetzelfde krijgen...
Alsof het erg is dat alle kinderen fruit (leren) eten...

Lijkt me geen slechte zet van 't school!

inge zei

hier mag alles. vind ik nergens over gaan. Kleuter krijgt altijd fruit met een sapje mee, maar andere kindjes eten dan koekjes met prik! nou jaaaa...

kirsten reemers zei

Hier bij ons wordt er gewoon de volgende regel gehanteerd: gezonde tussendoortjes, geen chocolade of snoepgoed en geen drank met prik.

Ik geef mijn kinderen dan altijd het volgende mee: voor om 10u fruit (stukjes gesneden in een doosje), 's middags boterhammetjes, potje petit-gervais (of andere yoghurt), droge koek. Als drank één flesje met fruitsap en één flesje met water.

Nu vanaf dit schooljaar kreeg Tijl een brief van zijn juf met de mededeling dat hij enkel maar water en boterhammen mét korst mag meenemen, dus geen fruit, koeken, potjes kaas, ... enkel maar water en boterhammen.
Als het nu een regel van de hele kleuterschool zou zijn, zou ik het niet erg vinden, maar ik vind niet dat de juffen zulke regels omwille van hun gemak mogen maken. Gezonde voeding, daar kan ik perfect inkomen, maar ik vind een gevarieerde voeding minstens even belangrijk. Ik kan toch moeilijk verwachten dat mijn kind 4x per dag boterhammen eet, terwijl hij graag en goed fruit eet.
Dus ik ben zo'n ouder die de regels aan haar laars lapt en haar zoontje toch hetzelfde als zijn zus, die een klasje hoger zit, meegeeft. Je zou hier anders nogal taferelen meemaken 's ochtends: waarom krijgt Finn wel fruit mee? waarom mag ik geen petit gervais? ...

De juf heeft hier nog niets over gezegd en uiteindelijk geef ik haar op deze manier niet meer werk: het fruit is geschild en in een tupperware doosje gedaan, de kinderen eten dit proper mét een vorkje, ook de potjes petit gervais (die ze al vanaf het instapklasje meekrijgen) eten ze zonder morsen (allez normaal toch) op en ik geef nooit snoepgoed of chocolade mee. Een droge koek na de boterhammen vind ik ook geen probleem.

Als de school zelf volgend jaar zo'n algemene regel zou invoeren, zou ik er minder problemen mee hebben, maar op deze manier vind ik het wel niet kunnen.

Langs de ene kant vind ik dat de school eigen regels mag hebben, maar langs de andere kant vind ik dat de ouders toch nog mogen beslissen wat de kinderen eten (tot op een bepaalde hoogte natuurlijk). Wat is de volgende stap: boterhammen enkel met kaas? Enkel bruin brood want dat is gezonder dan wit? Geen sandwiches?

Als ze dan toch echt volledig willen bepalen wat er gegeten wordt tijdens de schooluren, dan moeten ze maar starten met een kantine waar de kinderen moeten eten wat de pot schaft.

Maar zoals je al aanhaalt, zullen de kinderen er zelf véél minder problemen mee hebben dan de ouders!

Groetjes

liesje zei

Mijn zoontje gaat naar een freinet schooltje, daar is de regel al jaren dat er geen gezoete producten (koekjes, snoepjes, frisdranken,...) welkom zijn op school.

Boterhammen, sandwiches en ongesuikerde cornflakes mogen, geen boterkoeken/croissants/krentenbroodjes en dergelijke. Wat je als beleg gebruikt is om het even. Ze mogen water, fruitsap of melk meebrengen (melk en water zijn ook altijd aanwezig in de klas en vrij te verkrijgen). Je geeft het mee in een hervulbare fles en niet in een wegwerpverpakking (de verpakking krijg je gewoon terug mee naar huis indien je het toch doet, maar ik heb dit nog nooit geprobeerd) Yoghurt mag altijd, maar ook hier geldt de regel, niet in een wegwerpverpakking (dat vind ik persoonlijk nogal een gedoe zodat hij nooit een yoghurtje mee krijgt naar school, maar na school er eentje mag eten)

Snoep en koek mag dus nooit, alle fruit is welkom, maar ook droge beschuitjes of craquotjes (wat mijn zoontje momenteel verkiest boven een "prince"-koek... ik weet wel beter hoor, geef mij maar chocolade koekjes en co...) De kindjes eten hun tussendoortje in de gang op en alles wordt voor hen geschild en gesneden (geen gedoe met reeds verkleurd fruit door dat het 's ochtends is gesneden)Ze eten eerst samen alles op en daarna start de speeltijd.

Ik voel mij hier prima bij. Wij proberen snoep en koek thuis ook te beperken. Er zitten overal al zoveel verborgen suikers in! Het drinken van water is een gezonde gewoonte, hier wordt bijna enkel water gedronken bij elke maaltijd. Enkel in het weekend en op vakantie kan een gezoet drankje, maar dan enkel als aperitiefje of tijdens de maaltijd en niet als dorstlesser. Appelsap drinken onze kinderen vaker, maar dan is dat weer omdat het puur biologisch is en uit onze eigen tuin komt, al beperk ik dit ook en geef ik het nooit mee naar school.

Bij een verjaardag mogen ze allerlei lekkers trakteren: taart, soep, sapjes, cakes! Dan is het echt feest en genieten ze er des te meer van!

Kinderen snoepen al zoveel, ik vind het dus een prima regel. Al besef ik goed dat wij voor deze school gekozen hebben en de regels zo al waren toen wij inschreven. Het is inderdaad moeilijker als de school plots met zo'n regels begint en slechts 1 juf die zoiets beslist kan voor mij absoluut niet (ofwel de ganse school, ofwel niemand!)

Laat onze kindjes maar lekker gezond groot worden, daar gaat het uiteindelijk toch om?