Tijdens het doornemen van 'sociale psychologie' stuit ik op het hoofdstuk 'attitudes'. Hoe we tegenover dingen en mensen staat, ook op onbewust niveau. Zo kunnen we bijvoorbeeld heel hard ons best doen onszelf tegen sommige vooroordelen of negatieve(re) gevoelens tegenover een bepaalde groep mensen te verzetten, toch blijft er altijd een automatische (onbewuste) voorkeur bestaan.
Op https://implicit.harvard.edu/implicit/netherlands/measureyourattitudes.html kan je dit testen. De test reageert op fouten en op reactiesnelheid en is dus moeilijk te vervalsen. (immers als je je concentreert om neutraal te blijven reageer je trager).
Ik kom eruit met een gematigde voorkeur voor jong boven oud, een lichte voorkeur voor blank tegenover zwart en een (en dat vind ik toch wel erg) sterke voorkeur voor slank tegenover dik. Dàt er een voorkeur is, is op zich wel normaal. Mensen behoren zelf ook tot een groep (in mijn geval dus jong, slank en blank) en er bestaat meestal wel een zekere aantrekking tegenover mensen van een zelfde groep. Maar een sterke voorkeur voor slank wijst eigenlijk toch ook een beetje richting een zeker vooroordeel tegenover zwaardere mensen. En alhoewel ik die gevoelens dus rationeel kan weerleggen (want ik weet dat 'dik zijn' geen schuld hoeft te treffen) blijven ze blijkbaar toch ergens diep in mij...
Of hoe de studie mij (waarschijnlijk nog dikwijls) confronteert met mezelf.
zondag, september 28
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
en als je het ook elke keer met ons deelt, leren wij ook weer iets bij si...
wat ongelooflijk knap dat je al met je neus in je boeken zit!
Een reactie posten